Diagnosticul infertilitatii feminine

Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina in decursul unui an de zile de activitate sexuala neprotejata si regulata.

Cand ar trebuie sa va adresati unui specialist in infertilitate?

  • dupa 1 an de zile de incercari pentru pacientele sub 35 de ani
  • dupa 6 luni de incercari pentru pacientele cu varsta cuprinsa intre 35-40 de ani
  • pacientele peste 40 de ani ar trebui sa consulte un specialist in infertilitate in momentul in care se decid sa obtina o sarcina

Cauzele infertilitatii feminine

1. Patologia trompelor uterine

  • Trompe uterine nepermeabile – Trompele uterine pot deveni nepermeabile in urma unor episoade de infectii pelvine, a unor interventii chirurgicale in zona pelviabdominala precum si cazul unor forme avansate de endometrioza. O situatie particulara o reprezinta cazurile ce au ligatura tubara la cerere sau in urma unor interventii chiurgicale pentru endometrioza/hidrosalpinx.
  • Trompe uterine absente chirurgical – In unele situatii scoaterea trompelor, uni sau bilateral, este cea mai inteleapta decizie terapeutica. In cazul hidrosalpinxului (prezenta lichidului in trompe), a sarcini ectopice tubare ce compromite trompa sau a leziunilor endometriozice tubare importante scoaterea trompelor poate imbunatati prognosticul cazului si reduce riscul de sarcina ectopica.
  • Existenta unui hidrosalpinx uni sau bilateral

2. Endometrioza

Endometrioza este o boala cronica, determinata de prezenta celulelor endometriale inafara cavitatii uterine. Leziunile de endometrioza se pot gasi la nivelul multor organe. Cea mai frecventa forma de endometrioza este endometrioza ovariana – chistul endometriozic/ endometriomul ovarian.

O alta localizare a endometriozei ce afecteaza mult sansa de a obtine si a mentine o sarcina este in peretele muschiului uterin si poarta denumirea de Adenomioza.

Endometrioza este clasificata in 4 grade. Gradul I fiind forma cea mai usoara iar gradul IV fiind forma cea mai severa.

3. Disfunctiile ovulatorii

  • Sindromul Ovarelor micropolichistice (PCOS) – este una din cele mai frecvente boli endocrinologice intalnite la femeile de varsta fertila si una din principalele cauze de infertilitate de cauza anovulatorie. Pacientele cu PCOS prezinta diverse grade de rezistenta la insulina, obezitate si hirsutism.
  • Hiperprolactinemia – prezenta unei cantati mari de prolactina in sange poate determina dereglari ale ciclului menstrual ce pot merge pana la amenoree secundara. Aceste dereglari ale ciclului menstrual apar in urma disfunctiilor ovulatorii determinate de hiperprolactinemie
  • Insuficienta ovariana precoce

4. Patologii uterine

  • Malformatii uterine congenitale – unele malformaii uterine congenitale pot impiedica obtinerea unei sarcini pe cale naturala ( uterul septat, uterul bicorn, uterul didelph, uterul unicorn)
  • Polipii endometriali – sunt formatiuni benigne ce pot impiedica implantarea embrionului sau determina sangerari ce duc la pierderea sarcinii.
  • Fibroamele uterine – sunt formatiuni benigne ce apar in urma proliferarii aberante a unor fibre musculare din muschiul uterin. In functie de localizarea acestora, fibroamele pot fi submucoase (imediat sub mucoasa uterului-endometru), intramurale (localizate in grosimea peretelui uterin) sau subseroase (localizate catre exteriorul uterului). Localizarea cu impact negativ major asupra sansei de a obtine si mentine o sarcina sunt cele localizate in cavitatea uterina (fibroamele subseroase).
  • Sinechiile uterine – Sindromul Asherman. Sinechiile uterine reprezinta prezenta unor aderente in interiorul cavitatii uterine aparute de cele mai multe ori in urma unor chiuretaje sa operatii ce au interesat cavitatea uterina (histeroscopii operatorii, rezectoscopii). Forma severa a acestor aderente este reprezentata de sindromul Asherman ce consta in obstructia completa a cavitatii uterine.

5. Cauze necunoscute