Proceduri RUAM

Atunci cand ne gandim la obtinerea unei sarcini, ne gandim ca la un proces fiziologic ce va veni de la sine, fiind doar o chestiune de timp. Din pacate, cand acest „timp” inseamna mai mult de un an, nu mai este o chestiune de timp, este o problema medicala numita infertilitate.

Infertilitatea nu este o boala amenintatoare de viata, insa impactul psihoemotional asupra cuplului este echivalent cu aflarea diagnosticului de cancer sau moartea cuiva drag. De ce? Pentru ca instictul matern si patern sunt instincte primare, este in natura noastra ca specie sa ne reproducem. Absenta unui copil este ca absenta punctului de echilibru in cuplu. In momentul in care in proiectia viitorului copilul lipseste, cuplului ii va lipsi de cele mai multe ori motivatia, un punct spre care cei doi sa convearga.

Si daca va ganditi ca sunteti singuri in aceasta lupta, aflati ca 1 din 6 cupluri se confrunta cu probleme de fertilitate…

Dar, vestea buna este ca AVEM SOLUTII! 

Inseminarea intrauterina (IUI) este cea mai simpla procedura de reproducere umana asista. Aceasta este destinata cuplurilor la care pacienta prezinta disfunctii ovulatorii, patologii la nivelul colului, endometrioza in stadii incipiente sau la cuplurile in care pacientul prezinta modificari minore ale spermogramei. Este o procedura simplu de realizat. In momentul in care pacienta se afla la ovulatie (indiferent ca a fost un ciclu ovarian stimulat sau un ciclu natural) o proba de sperma preparata in prealabil va fi introdusa in uter sub ghidaj ecografic. Asa vom sti exact ca in uter se afla o proba de sperma optima pentru fertilizare exact la momentul cand pacienta este la ovulatie.

Fertilizarea In Vitro (FIV) poate fi solutia dumneavoastra pentru indeplinirea visului de a fi parinti.
Asa cum indica si numele, fertilizarea (intalnirea si unirea dintre ovocit si spermatozoid) se realizeaza in vitro (un mediu atent controlat pentru a reproduce perfect mediul intern unde are loc fertilizare in mod normal) iar embrionii obtinuti sunt cultivati pana in ziua 5 in medii speciale ce imita mediul intern.

Daca spermatozoizii se pot obtine relativ simplu in majoritatea cazurilor prin masturbare fara stimulare hormonala sau manopere chirurgicale (exluzand situatiile cand trebuie sa recuperam spermatozoizii direct din vezica urinara sau testicule prin biopsie), pentru obtinerea ovocitelor este nevoie de cele mai multe ori de stimulare ovariana si intotdeauna de o punctie ovariana.

Stimularea ovariana consta in administrarea unor hormoni cu aceleasi proprietati ca cei doi hormonii naturali FSH (Hormonul de Stimulare a Foliculilor) si LH (Hormonul Luteinizant).

Embrioni obtinuti in urma procesului de fertilizare vor fi analizati si gradati pe baza unor unor parametri de morfologie si kinetica. Doar cei mai buni embrioni vor fi utilizati, o parte din embrioni vor fi vitrificati (congelati) iar 1 sau maxim 2 vor fi transferati.

Testarea genetica preimplantationala – PGT

Testarea genetica a embrionilor trebuie privita ca o modalitate de preventie. Previne esecurile de implantare, avorturile recurente precum si transferul unor embrioni cu modificari genetice ce ar putea determina anomalii incompatibile cu viata sau anomalii cu un impact major asura calitatii vietii.

PGT-ul nu trateaza, ci doar ajuta la selectia embrionilor sanatosi din punct de vedere genetic pentru a putea transfera un embrion sanatos genetic, oferind cuplului cea mai buna sansa de a obtine o sarcina si un copil sanatos genetic. Aceasta procedura este utila cuplurilor in care unul din parteneri sufera o modificare genetica, cuplurilor cu sarcini pierdute recurent sau cu esecuri repetate de implantare unde nu s-a descoperit inca o cauza sau in cazul cuplurilor in care pacienta are peste 39-40 de ani (cand dupa aceasta varsta calitatea ovocitelor este foarte scazuta si incidenta anomaliilor genetice creste foarte mult).

Utilizarea de gameti donati: ovocite sau spermatozoizi

Aceasta procedura consta in utilizarea unor gameti (spermatozoizi sau ovocite) de la donatori la cuplurile la care din varii motive (varsta, probleme genetice, insuficienta ovariana, azoospermia) utilizarea propriilor celule reproductive nu este posibila.

Gametii donati provin din banci de celule acreditate unde donatorii sunt testati in prealabil pentru o serie de boli infectioase si genetice.