FIV cu ovocite donate

Majoritatea femeilor doresc sa devina mame la un moment dat. Doar ca „la un moment dat” acest lucru devine imposibil cu ovocitele proprii. Pentru astfel de cupluri, singura sansa de a-si indeplini visul de a fi parinti ramane Fertilizarea In Vitro cu ovocite donate.

Decizia de a apela la FIV cu ovocite donate este una extrem de greu de acceptat pentru majoritatea cuplurilor. Acest lucru vine din frica de necunoscut, din multitudinea de intrebari la care nu gasesti raspuns: cu cine va semana, ce vor spune ceilalti..etc. Din experienta cuplurilor tratate, toate trec prin aceasta faza insa dupa ce ajung sa isi tina copilul in brate, aceste intrebari dispar. Dispar pentru ca in cele 9 luni de zile s-a creat o legatura ce va ramane vesnic, iar odata cu nasterea apare un nou instinct primar necunoscut pana atunci: INSTINCTUL MATERN!

Indicatiile procedurii de FIV cu ovocite donate sunt:

  • Insuficienta ovariana precoce
  • Varsta materna avansata
  • Afectiuni genetice materne ce determinta transmiterea unei boli genetice cu impact major asupra viitorului copil
  • Proceduri de FIV repetate fara succes
  • Proceduri repetate de FIV la care nu s-au obtinut embrioni iar cauza masculina este exclusa
  • Paciente aflate la menopauza (precoce, chirurgicala sau in urma tratamentelor oncologice).

Initial cuplul va efectua un consult in care se va stabili indicatia pentru FIV cu ovocite donate si vor fi stabilite o serie de analize necesare atat pentru a descoperi posibile afectiuni ce ar putea impiedica obtinerea sau evolutia normala a unei sarcini cat si o serie de analize necesare pentru alegerea donatorului (ex: Grup de sange, Rh). La consultul initial se va efectua si o ecografie endovaginala.

Pacientele peste 40 de ani trebuie sa aiba obligatoriu in ultimele 6-12 luni un test Papanicolau si o ecografie mamara ( si la nevoi mamografie daca rezultatul ecograiei o impune).

Obtinerea autorizatiei de import de ovocite

Cuplu va semna un consimtamant pentru efectuarea procedurii de FIV cu ovocite donate apoi se va completa si trimite catre Agentia Nationala de Transplant o cerere de import de ovocite in care se va specifica numarul de ovocite dorite. Alaturi de cererea de import se vor atasa si copiile dupa actele de identitate. In termen de 30 de zile lucratoare se va primi avizul pentru importul de ovocite.

Selectia donatoarei

In momentul in care se face comanda de ovocite se completeaza un formular cu aspectele fenotipice ale cuplului: inaltime, greutate, culoarea parului, a ochilor si a pielii, tipul de par, grupul de sange si Rh ul. Precum si cerinte particulare: varsta donatoarei, studiile efectuate, sarcini anterioare. Dupa gasirea donatoarei in decurs de cateva zile lucratoare containerul cu azot lichid si ovocite va ajunge in clinica (de regula coletul se trimite lunea si ajunge miercurea).

Rata de supravietuire a ovocitelor la decongelare

Rata de supravietuire este de peste 80%. In cazuri exceptionale in care rata de supravietuire este sub 50% atunci banca de ovocite va retrimite un lot de 3-4 ovocite de la acelasi donator.

Analizele efectuate la donatoare

Grup de sange si Rh. Cariotip genetic standard. Analiza genetica pentru boli monogenige autozomal recesive, peste 50 de gene verificate. Screening IN ACEEASI ZI CU PUNCTIA pentru: hepatita B, C, HIV, VDRL, Infectia cu CMV, Herpes.

Odata cu ajungerea ovocitelor in clinica, procesul este foarte simplu. Pacienta va incepe pregatirea endometrului pentru embriotransfer (protocolul de pregatire este unul personalizat in functie de fiecare caz) iar cand endometrul si analizele hormonale indeplinesc criteriile de embriotransfer, cu o zi inainte de inceperea tratamentului cu progesteron, ovocitele vor fi decongelate si cu proba sotului se efectua fertilizarea in vitro urmand ca la 5 zile sa fie efectuat embriotransferul.

Rata de succes

Rata de suces porneste de la 40-50% per transfer al unui singur embrion! Rata de succes variaza mult in functie de varsta pacientei, patologiile asociate precum si calitatea spermei. Media ratei de succes cumulate este 60-70%.