Consultatia initiala de specialitate

Decizia de a consulta un specialist in reproducere umana asistata este pasul cel mai important in lupta cu infertilitatea

Cand este bine sa ma programez pentru consultatia initiala?

Consultatia initiala poate fi facuta oricand pe durata ciclului menstrual insa ideal este inafara menstruatie pentru a putea fi facuta si ecografia endovaginala.
Pentru ca este o problema a cuplului, la consultatia initiala este foarte important ca ambii parteneri sa fie prezenti! Asa ca oricat de reticient ar fi partenerul dumneavoastra, incercati sa il convingeti sa va insoteasca.

Cat va dura consultatia initiala?

Consultatia initiala, ce consta intr-o anamneza amanuntita si o ecografie endovaginala, va dura aproximativ o ora. Bineinteles insa, ca in functie de particularitatile fiecarui caz, durata consultatiei poate varia.

De ce este atat de importanta consultatia initiala?

In cadrul consultatiei se va face o anamneza amanuntita a ambilor parteneri. Este foarte important ca raspunsurile sa fie sincere si sa nu fie sub sau supraestimate pentru ca recomandarile si tratamentele sa fie adapte perfect nevoilor dumneavoastra.
De multe ori pacientii nu declara numarul real de tigari/zi, cantitatea de alcool consumata in mod uzual, prezenta disfunctiilor erectile precum si existenta unor sarcini anterioare cu alti parteneri. Aceste sunt doar o parte din detaliile ce port face uneori diferenta.

Toate analizele, interventii chirugicale sau rapoartele procedurilor de reproducere umana asistata (IUI, FIV) efectuate este bine sa le aduceti cu dumneavoastra la consultatia initiala. Acestea ne vor ajuta in a stabili ce analize suplimentare vor fi necesare si ce poate fi imbunatatit la tratamentele ulterioare raportandu-ne la tratamentele anterioare.

Voi face si ecografie la prima consultatie?

Da, de cele mai multe ori in cadrul consultatiei initiale se va efectua si o ecografie endovaginala cu reconstructie 3D a cavitatii uterine. De aceea este important sa programati consultatia inafara zilelor de menstruatie.

Ce se va intampla dupa prima consultatie?

La finalul consultatiei initiale veti primi un plan cu ce analize si investigatii suplimentare sunt necesare (daca este cazul) pentru a stabili diagnosticul final.

Dupa stabilirea diagnosticului final, va fi ales tipul de procedura de reproducere umana asistata necesara cazului dumneavoastra precum si o schema de tratament personalizata.

Sfat

Consultatia initiala priviti-o ca pe o discutie cu un prieten drag dumneavoastra. Trebuie sa veniti relaxati si sa puneti orice intrebare va framanta.Nu exista intrebari corecte sau gresite, asa cum nu exista consultatii cu prea multe intrebari. Daca urmati pasii de mai sus, la finalul consultatiei veti pleca cu o imagine clara a cazului dumneavoastra si cu pasii necesari pentru obtinerea sarcinii mult dorite.