Histeroscopia

Ce este Histeroscopia?

Histeroscopia este o interventie chirurgicala minim invaziva ce are ca scop evaluarea cavitatii uterine si tratarea unor patologii intracavitare (polipi uterini, fibroame intrauterine, sinechii uterine, septuri uterine, biopsii endometrialiale). Histeroscopia poate fi facuta cu sau fara anestezie in functie de particularitatile fiecarui caz.

Cand este momentul optim de realizare?

Histeroscopia se realizeaza in faza foliculara a ciclului menstrual (imediat dupa ce sangerarea menstruala a luat sfarsit) cand este vorba de o histeroscopie diagnostica sau operatorie (pentru cura chirurgicala a unui polip, fibrom, sinechie sau sept uterin) sau, si in faza secretorie daca se doreste biopsierea endometrului pentru a evalua receptorii de estrogen si progesteron.

Care sunt indicatiile?

Evaluarea cavitatii uterine inainte de embriotransfer. Evaluarea de rutina a cavitatii uterine inainte de embriotransfer poate scoate pune in evidenta patologii ce pot fi omise la ecografia endovaginala (endometrita cronica, polipi de mici dimensiuni, aderente intrauterine fine).

Verificarea canalului cervical. Embriotransferul este o procedura delicata ce trebuie sa se realizeze in conditii optime si in cel mai scurt timp posibil pentru a evita expunerea prelungita a embrionului la diferente de temperatura si lumina. Pentru a nu efectua un „transfer test” in luna precedenta embriotransferului, preferam efectuarea histeroscopiei diagnostice ce permite vizualizarea canalului cervical. Nu de putine ori, s-a intamplat sa descoperim stenoze sau sinechii ce nu ar fi permis efectuarea embriotransferului in conditii optime.

Polipii endometriali – sunt formatiuni benigne ce pot interfera cu implantarea embrionara si de aceea trebuie inlaturati inainte de embriotransfer. Acestia sunt trimisi catre examinare anatomopatologica in vederea confirmarii caracterului benign al acestora. Exceptional, polipii pot fi de natura maligna.

Fibroamele intracavitare – sunt formatiuni benigne ce interfera cu implantarea embrionului. Avand o consistenta mult mai dura decat polipii endometriali pentru inlaturarea lor se foloseste un tip special de histeroscopie numita rezectoscopie.

Cura sinechiei uterine, a septului uterin sau a sindromului Asherman.  Sinechia uterina consta prezenta unor adeziunea intre peretii uterini. Cauzele pot fi variate: infectii, chiuretaje, radioterapie ce intereseaza zona pelvisului sau orice alta chirurgie ce implica cavitatea uterina. Sinechia uterina poate determina infertilitate primara/secundara, esecuri repetate de implantare, avorturi repetate sau nastere prematura mergand pana la oligomenoree sau chiar amenoree in cazul sindromului Asherman. Ghidurile recomanda histeroscopia ca gold standard pentru diagnostic si tratament al sinechiei uterine. Septul uterin reprezinta o anomaliie uterina congenitala ce determina o micosare a cavitatii uterine sau chiar o separare in 2 pseudo cavitati, in cazul in care avem de a face cu un sept complet. Cura chirurgicala a acestor afectiuni se realizeaza pe cale histeroscopica utilizand foarfecul de histeroscopie si sau electrochirurgie. Deasemenea se pot utiliza tratamente adjuvante pentru rezultate mai bune si mai rapide, si in cazul acesta vorbim despre utilizarea acidului hyaluronic (Hyalobarrier gel).

Biopsia endometriala – in unele situatii biopsia endometriala este utila in diagnosticarea endometritei cronice, prezenta unor dezechilibre de stimulare hormonala a endometrului precum si diagnosticul unor leziuni preneoplazice/neoplazice.

Scratching-ul endometrial. „Zgarierea” sau traumatizarea usoara a mucoasei endometriale in timpul histeroscopiei diagnostice s-a dovedit a fi benefica in cadrul implantarii, ducand la o imbunatatire vizibila a ratei de succes in loturile pe care s-au efectuat studiile. Una din explicatiile acestei teorii ar fi aceea ca in urma traumatizarii mucoasei endometriale apare o reactie inflamatorie locala cu rol benefic in implantare. Un alt mecanism ar fi cel al stimularii neovascularizatiei locale (formarea de noi vase de sange la nivelul endometrului). Un studiu condus de Almong et al, publicat in 2010 in Fertility and Sterility propune un alt mecanism prin care se creste rata de succes. Conform acestei teorii, endometrul pacientelor cu stimulare ovariana este asincron cu varsta embrionilor datorita valorilor mai mari de estrogen, pe cand, in cazul pacientelor cu scratching endometrial efectuat cu maxim 2-3 cicluri inainte aceasta asicronie nu mai apare deoarece endometrul prezinta mici „ rani” ce trebuiesc reparate, incetinind procesul dezvoltare endometriala.

Este sau nu necesara anestezia?

Histeroscopia efectuata stric in scop diagnostic poate fi efectuata fara anestezie deoarece este o procedura nedureroasa. Daca pragul durerii al pacientei este scazut sau daca pacienta este anxioasa se prefera utilizarea unei analgosedari usoare.

In cazurile in care histeroscopie se efectueaza in scop terapeutic, atunci se indica anestezia.

Ce implica recuperarea postoperatorie?

Fiind o procedura minim invaziva, recuperarea este imediata. Pacienta pleaca acasa in aceeasi zi (in decurs de 2-3 ore in cazul in care s-a utilizat analgosedare). Dupa procedura poate persista un mic disconfort abdomina si 2-3 zile pot exista mici sangerari. Prima menstra dupa histeroscopie poate fi mai abundenta si cu ceva cheaguri.

Determina dereglari hormonale?

Histeroscopia nu determina dereglari hormon

ale.